zondag 10 november 2013

Spellingscontrole!

Spellingscontrole!
Heb je een fantastische weblog geschreven? Dan ga je deze nu heel goed controleren. Er mogen namelijk GEEN spelfouten inzitten!
Je controleert eerst je eigen blog. Daarna vraag je TWEE mensen je werk na te kijken. Als je er zeker van bent dat er geen spelfouten meer in je blog zitten, dan lever je het in bij de docent.
Controleer:
1.       Hoofdlettergebruik à gebruik deze site: http://www.beterspellen.nl/website/?pag=95 (vergeet niet de extra informatie en deelonderwerpen die in de linker kolom staan) of kijk in je lesboek.
2.       Werkwoordspelling à gebruik het schema dat achterin je lesboek van Nederlands staat. Je kan ook in het lesstofoverzicht kijken helemaal voorin je boek. Daar vind je de pagina’s waar de theorie over werkwoorden wordt uitgelegd.
3.       Meervoudsvormen à gebruik het lesboek. Kijk in het lesstofoverzicht voorin je boek op welke pagina je de theorie kan vinden.
4.       Verkleinwoorden à gebruik het lesboek. Kijk in het lesstofoverzicht voorin je boek op welke pagina je de theorie kan vinden.
5.       Bijvoeglijke naamwoorden à gebruik het lesboek. Kijk in het lesstofoverzicht voorin je boek op welke pagina je de theorie kan vinden.
6.       Leestekens à gebruik deze site: http://www.beterspellen.nl/website/?pag=28  (vergeet niet de extra informatie en deelonderwerpen die in de linker kolom staan) of kijk in je lesboek.
7.       Woorden die los of aan elkaar geschreven moeten worden à twijfel je of het aan elkaar of los gespeld moet worden? Typ de twee mogelijkheden in op Google. Voorbeeld: ‘eruit zien of er uit zien’. Je krijgt een verzameling van sites die uitsluitsel geven op je vraag.
8.       Twijfelwoorden à jou of jouw? Als of dan? Al deze informatie staat op deze site: http://www.beterspellen.nl/website/?pag=14

Extra voor klas 2 en 3:
9.       Engelse werkwoorden
10.   Tussenletters in samenstellingen
11.   Koppelteken
12.   Trema
13.   Apostrof
14.   Weglatingsstreepje
15.   Accent
16.   Alle of allen
17.   Samengestelde zinnen
NB: Er worden onderwerpen van de spelling besproken in de lessen! Heb je moeite met de spelling van een bepaald onderdeel? Geef dat aan bij de docent, dan worden er uitlegmomenten ingepland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten